Kun ostat reseptilääkkeitä apteekista, Kela korvaa usein tai yleensä osuuden niiden hinnasta. Ensimmäiset lääkekorvaukset maksettiin vuonna 1964 ja silloin ne maksettiin lääkkeiden ostajalle käteisellä. Ei kuitenkaan vielä tuolloin apteekissa, vaan sairausvakuutustoimiston tiskiltä jälkikäteen. Tiettyjen pitkäaikaisten ja vaikeiden sairauksien hoitoon tarkoitetut lääkkeet korvattiin alusta alkaen kokonaan ja vuodesta 1965 alkaen näiden lääkkeiden korvauksen sai apteekista.

Helmikuussa 1970 suorakorvaussopimus mahdollisti sen, että asiakkaat saivat lääkekorvaukset suoraan apteekista, joka säästi paljon asiakkaiden aikaa ja vaivaa.

1986 lääkekustannuksiin asetettiin katto, jolloin 2 228 markan ylittävältä osalta Kela korvasi reseptilääkkeet lähes kokonaan. 1990-luvun laman myötä leikattiin myös lääkekorvauksia.

1993 perustettu lääkkeiden hintalautakunta päätti kohtuullisista tukkuhinnoista, joiden perusteella lääkevalmisteet pääsivät mukaan korvausjärjestelmään.

Vuonna 2003 apteekille tuli velvollisuus vaihtaa lääkärin määräämä valmiste edullisempaan rinnakkaisvalmisteeseen, jos lääkäri tai ostaja ei kiellä vaihtoa. Järjestelmää täydennettiin vuonna 2009 viitehintajärjestelmällä, jolloin Kela maksaa korvauksen enintään viitehinnasta ja sen ylittävän hinnan maksaa asiakas itse. Viimeinen suuri muutos oli reseptien muuttuminen sähköisiksi, eikä paperisia reseptejä käytetä käytännössä kuin erikoistapauksissa.

Lähde: Kela.fi