Suositeltavaa on hankkia kotiin verenpainemittari, sillä kotona mittauksen on todettu olevan jopa luotettavampi kuin terveyskeskuksessa tai lääkärissä tehty. Ammattilaisen mittaamat verenpainelukemat voivat pompata vääriin svääreihin niin sanotun valkotakkikammon vuoksi.

Toinen esimerkki monesta kodista löytyvästä laitteesta on diabeteksen seurannassa käytettävä verensokerin mittauslaite. Tosin amerikkalaisessa tutkimuksessa saatiin hiljattain näyttöä siitä, että omamittauksista ei ole hyötyä hoitotasapainon kannalta diabeetikoille, joilla ei ole käytössä insuliinihoitoa. Yhtenä pääsyynä havaittuun tulokseen oli tutkittavien väsyminen testaamiseen. Mittaamista ei pidä jättää kuitenkaan tämän tiedon varjolla tekemättä, vaan noudattaa lääkärin antamia ohjeita.

Tulossa on myös muita laitteita kotihoidon avuksi. VTT on kehittänyt mittalaitteen, joka yhdestä veritipasta pystyy antamaan kännykkään tuloksen, onko potilaalla tulehdus.

CRP eli C-reaktiivinen proteiini on tulehdusmerkkiaine, jonka pitoisuus veressä nousee varsin nopeasti esimerkiksi bakteeritulehduksissa. Kotikäytössä mittauksesta on hyötyä esimerkiksi hoidon tarpeen arvioinnissa, antibioottien vaikutuksen seurannassa ja tiettyjen kroonisten sairauksien hoidossa.

VTT etsii kumppania, jonka kanssa tuote kaupallistetaan, jolloin se saataisiin myyntiin. Hinnasta ei vielä ole julkistettu arviota.

Lähteet: Potilaanlaakarilehti.fi , VTT