Kaksi kolmesta päivittäin tupakoivasta haluaisi lopettaa tupakoinnin. Hyödyt lopettamisestakin ovat hyvin tiedossa: viimeisimpien tietojen mukaan tupakansavu sisältää yli 7 000 ainesosaa, joista yli 60 on syöpää aiheuttavia.

Tupakoinnin lopettaminen ei ole helppoa. Siitä aiheutuu usein sekä fyysisiä että psyykkisiä vieroitusoireita. Tavallisimpia vieroitusoireita ovat päänsärky, levottomuus, keskittymisvaikeudet sekä painon nousu ruokahalun lisääntymisen vuoksi. Lisäksi voi esiintyä mielialamuutoksia, kuten ärtyneisyyttä, surua, unettomuutta, turhautumista tai jopa vihaa.

Nuuskan keskeisin riippuvuutta aiheuttava ainesosa on nikotiini, aivan kuten tupakassakin. Siihen voidaan soveltaa samankaltaisia menetelmiä kuin tupakasta vieroittautumiseen.

Joillekin lopettaminen on osoitus itselle siitä, ettei ole riippuvainen muista tai mistään. Silloin se onkin helpompaa. Myös raskaaksi tuleminen on monelle riittävä motivaation aihe ja harva haluaa antaa tupakointimallin lapsilleen. Jos lopettamispäätös ei ole vielä kypsynyt valmiiksi, onnistuminen on haasteellisempaa. Onneksi apuakin löytyy.

Jos lopettaminen kertarysäyksellä tuntuu vaikealta, niin asteittainen vähentäminen on toisille hyvä keino päästä lopulta irti tupakasta. Jokainen polttamatta jätetty savuke vähentää elimistön kuormitusta, ja vähentämisessä voi käyttää apuna myös nikotiinivalmisteita.

Lähteet: THL.fi , Opinnäytetyö (AMK) 2016 Aferdita Aliu & Anna Koreneva Tupakasta vieroitus, Nuortenlinkki.fi.

Teksti Anne Stolt, Kuvat BigStockphoto