Normaali iho

Ihossa, jossa talineritys toimii normaalisti, ihohuokoset eivät erotu ja kosteustasapaino on kunnossa. Ihon hoidossa keskitytään tasapainoitukseen, pidetään yllä hyvää ihon kosteutta ja huolehditaan, että ihon pinta pysyy elastisena. Puhdistukseen riittää puhdistusaineiden käyttö vain iltaisin. Aamulla voit puhdistaa kasvot misellivedellä tai kasvovedellä. Iho kestää pienen rakeisen kuorinnan kerran tai jopa kaksi viikossa. Käytä seerumeita ja ihoöljyä ja naamioita tarpeen mukaan, mutta varsinkin talvella päivittäinen ihon ravitseminen ja kosteutus ovat tarpeen.

Sekaiho

Suurimmalla osalla meistä on sekaiho. Ihohuokoset erottuvat ja talineritys on hieman lisääntynyt. Iho saattaa olla pintakuiva ja T-alueella on epäpuhtauksia. Ihon pinta on ehkä jopa sameahko. Sekaihon hoito tarvitsee erityistä huomiota vuodenaikojen vaihtuessa. Ihon tarpeet vaihtelevat tässä tyypissä eniten. Puhdistuksessa kannattaa välttää liian peseviä puhdistusaineita ja iholle kannattaa valita kirkastavia sekä kosteuttavia tuotteita. Kasvovedellä ”lotraaminen” on sekaihon pelastus. Öljyt ovat hyviä ihon pehmentäjiä ja rasvatasapainon tuojia.

Kuiva iho

Kuivalta iholta puuttuu rasvaa ja sen talineritys on häiriintynyt. Ihohuokoset puuttuvat lähes kokonaan tai ovat todella pieniä. Iho on ohut, herkkä ja jopa couperoottinen. Juonteet erottuvat normaalia paremmin. Keskity kosteuden ja rasvan tuontiin iholle. Puhdistusaineiden on oltava täyteläisiä ja paksuja, seerumien kosteuttavia ja voiteiden täyteläisiä. Yövoiteena voi käyttää esimerkiksi balmia, joka on kiinteää ja paksua ja tekee iholle pienen okluusion. Kuorinta 2 viikon välein, kosteuttavia naamioita useammin ja korvaa yövoide naamiolla tarvittaessa.

Rasvainen iho

Rasvainen iho ei kiristä pesun jälkeen, ihohuokoset ovat suuria, iho kiiltää ja on paksu. Epäpuhtauksia ei välttämättä ole, jos iho on hyvin hoidettu. Rasvaisen ihon hoito keskittyy tasapainotukseen. Ihohuokosia supistetaan ja ihoa kirkastetaan. Säännöllinen kosmetologilla käynti on suositeltavaa, koska silloin ihoa pystytään seuraamaan, heleyttämään ja ehkäisemään epäpuhtauksien syntyä. Älä puhdista itse epäpuhtauksia, koska näppylät voivat aina tulehtua bakteerien päästessä ihohuokosiin.

Asiantuntijana Cidesco-kosmetologi ja koulutettu hieroja, Pia Hytönen, Hyvinvointitila HAP:sta, www.haphyvinvointitila. . Pia tarjoaa sekä luonnonkosmetiikan kosmetologi- palveluita että hierontaa.