Suomalainen biolääkeyritys Desentum on muutaman vuoden kehittänyt uudentyyppistä immunoterapeuttista allergialääkettä, joka saattaa olla jo muutaman vuoden päästä kuluttajien saatavilla.

Tavoitteena uuden rokotteen kehitystyössä on muuntaa allergeeneja niin, että muokkauksen seurauksena syntyvät hypoallergeenit eivät laukaise histamiinin eritystä – ja siten allergiareaktiota – kuten vastaavanlaiset, ”villit” allergeenit. Nämä geeniteknologian avulla muokatut ja tunnetut allergeenit käynnistävät tutkimusten mukaan myös allergialta suojaavien vasta-aineiden tuotannon.

Desentumin toimitusjohtaja, Pekka Mattila, on uuden lääkkeen osalta toiveikas. Hän uskoo, että rokotteen avulla voidaan tehostaa ja nopeuttaa perinteistä, vaikeissa allergioissa käytettyä siedätyshoitoa ilman, että potilas kärsii allergiaoireista ennen kuin elimistö oppii sietämään allergeenia. Näin lääke tekisi allergian hoidosta potilasystävällisempää ja turvallisempaa. Allergiarokote on kuluttajien saatavilla aikaisintaan 2020 tai 2021.

Lähde: Mediuutiset 12.10.2017