Ikääntyminen muuttaa lääkkeen kulkua elimistössä ja siksi lääkkeen teho voi muuttua ja lääkkeistä voi saada haittavaikutuksia herkemmin kuin nuoremmalla iällä.

Ota lääkkeet ajallaan annettujen ohjeiden mukaan. Apteekeissa myytävät lääkedosetit eli -annostelijat ja muistuttajat ovat oiva apu jos lääkkeitä tai ottokertoja on useita päivässä.

Kun käytössä on enemmän kuin viisi eri lääkevalmistetta päivittäin, kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa säännöllisesti, onko lääkitys tarkoituksenmukainen vai voisiko sitä yksinkertaistaa jollakin tavalla.

Tiedä mitä lääkkeitä syöt ja mihin sairauteen. Lääkepurkit ovat usein toisensa näköisiä ja lääkkeiden nimet hyvin toistensa kaltaisia. Voit merkitä pakkaukset erivärisin merkinnöin, jolloin ne on helpompi erottaa toisistaan. Osa lääkkeistä voi olla säännöllisesti käytettäviä ja osa tarvittaessa otettavia.

Lääkkeet ovat aina henkilökohtaisia, joten niitä ei tule antaa muille eikä kokeilla toisille määrättyjä lääkkeitä itselle.

Jos nieleminen tuntuu vaikealta, kannattaa ottaa lääkkeen yhteydessä runsaasti nestettä. Tabletti menee alas sujuvasti myös esimerkiksi jogurtin tai viilin kanssa.

Apteekista saa myös tablettien nielemistä helpottavaa geeliä. Monia tabletteja voi jakaa kahtia tai murskata, mutta ei suinkaan kaikkia. Apteekin henkilökunta osaa kertoa, milloin lääkkeen voi puolittaa tai murskata ja milloin ei.

Lähde: Lääketietokeskus