Elämme keskellä koronapandemian neljättä aaltoa, jonka taustalla on helposti tarttuva koronaviruksen deltavariantti. Kyseinen virusmuunnos tarttuu huomattavasti helpommin kuin aikaisemmat muunnokset tai alkuperäinen Wuhanin virus.

Käytännön havaintojen perusteella on arvioitu, että deltavirustartunnan saanut tartuttaa keskimäärin 4 muuta henkilöä, mikä selittää uusien tartuntojen suuren määrän. Rokoteasiantuntijoiden mukaan kahden koronarokotuksen antama suoja estää edelleen tehokkaasti vakavimmat sairaalahoitoa vaativat sairausmuodot, mutta täysin rokotettu henkilökin voi tästä huolimatta sairastua ja tartuttaa virusta eteenpäin.
Tutkimuksissa on havaittu, että deltavariantin virusta on nenänielun limakalvoilla paljon muita virusvariantteja enemmän, mikä lisää uloshengityksessä hienona aerosolina ympäristöön leviävien viruspartikkelien määrää ja siis selittää suuremman tartuttavuuden.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalääkäreiden lausunnoissa on korostettu, että suojaustoimet ovat edelleen tarpeen tartuntojen ehkäisemiseksi. Kaikkien ihmisten, myös täyden rokotesarjan saaneiden, tulisi käyttää kasvomaskia julkisilla paikoilla, jotta deltavariantin leviäminen hidastuu. Tavallinen kirurginen hengityssuojain ei suojaa käyttäjäänsä tartunnalta yhtä tehokkaasti kuin paremman suojan antavat FFP2- ja FFP3-luokan hengityssuojaimet. Jos haluat suojautua tehokkaasti tartuntariskiltä, niin FFP2-tyypin maski antaa hyvän suojan julkisilla paikoilla liikuttaessa.