Talvella ilma on kuivaa niin sisällä kuin ulkona ja se saa nenän herkän limakalvon kuivumaan helposti. Limakalvon kärsiessä kuivuudesta nenä tuntuu koko ajan tukkoiselta ja nenään muodostuu häiritsevää karstaa. Hajuaisti heikkenee ja pahimmassa tapauksessa nenästä vuotaa verta pienimmästäkin ärsytyksestä tai niistämisestä. Kuivunut ja verta vuotava limakalvo myös aristaa voimakkaasti ja kipu havahduttaa viimeistään nenän hoitamiseen.

Pari minuuttia päivässä riittää
Ennakoiva nenän hoito on kaikkein helpoin tapa estää ongelmien syntyminen, aivan kuten ihonhoidossakin. Nenän perushoitoon kuuluvat epäpuhtauksien huuhtelu ja limakalvon kosteutus. Huuhtelun voi suorittaa joko tarkoitukseen kehitetyllä nenähuuhtelukannulla suolavedellä tai suihkeena saatavalla suolaliuoksella. Huuhtelu avaa tukkoisen nenän, poistaa nenään kertyneitä epäpuhtauksia sekä myös kosteuttaa limakalvoa. Huuhtelun jälkeen limakalvoa on hyvä kosteuttaa öljypohjaisella nenäsuihkeella, joka voi öljyn lisäksi sisältää myös limakalvon uudistumista tukevia vitamiineja. Öljy muodostaa kosteuden haihtumista estävän kerroksen limakalvon pinnalle, jolloin kuivunut ja ärtynyt limakalvo voi parantua. Jos limakalvo on jo kipeytynyt, öljysuihketta tulee annostella nenään muutaman tunnin välein, kunnes olo helpottaa. Muutama minuutti nenän hoitoon päivittäin pitää nenän limakalvot hyvinvoivina vuoden ympäri.

Terve nenä suojaa taudeilta
Hyvinvoiva nenän limakalvo estää mm. flunssavirusten tarttumista tehokkaammin sekä hillitsee myös siitepölyallergisten oireilua. Myös kuorsauksesta tai uniapneasta kärsiville sekä astmaatikoille ilman esteetön kulku nenän kautta on tärkeää. Nenän huuhtelu ja kosteutus flunssan yhteydessä vähentää tutkitusti jälkitautien, kuten poskiontelotulehduksen riskiä.