Rohtovirmajuuri (Valeriana officinalis) on monivuotinen kasvi, joka kasvaa kaikkialla lauhkeilla vyöhykkeillä. Sillä on viuhkamaiset, vaaleanpunaiset kukinnot, jotka vanhetessaan saavat kasville tyypillisen vahvan ominaistuoksun. Kasvia on kutsuttu myös kissanyrtiksi, sillä sen vahva tuoksu on kollikissojen mielestä täysin vastustamaton. Tuoksu johtuu kasvin sisältämästä isovaleriaanahaposta ja se muistuttaa jalkahien hajua. Rohtovirmajuurta on historian saatossa käytetty jos jonkinlaisten vaivojen mm. levottoman mahan, sydämen, epilepsian, ruton ja kuukautisvaivojen hoitoon. Nykyään käyttö keskittyy sen rauhoittavaan ja univalmiutta lisäävään ominaisuuteen. Tämän vaikutuksen arvellaan perustuvan kasviuutteen sisältämien yhdisteiden, kuten valereenihapon ja valepotriaattien yhteisvaikutukseen. Varsinaisista unilääkkeistä poiketen valeriaanavalmisteiden ei ole normaaleilla käyttöannoksilla havaittu aiheuttavan aamutokkuraisuutta, mutta tarkkuutta vaativissa tehtävissä voi suorituskyky olla heikompi 2-3 tuntia valmisteen ottamisen jälkeen. Kuten monilla kasvirohdosvalmisteilla, teho paranee tuotetta pidempään käytettäessä.
Lähteet: www.vogel.fi ja www.luontoportti.fi

Sedonium 50 tablettia
Sedonium on tarkoitettu tilapäisiin unensaantivaikeuksiin ja tilapäisiin lieviin jännitystiloihin aikuisille ja yli 12-vuotiaille. Vaikuttava aine on rohtovirmajuuriuute, jota yhdessä tabletissa on 300 mg. Unihäiriöiden hoidossa annostus yli 12-vuotiaille on 2 tablettia 1⁄2 -1 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Lisäannos (2 tablettia) voidaan ottaa aikaisemmin illalla tarpeen vaatiessa. Lievien jännitystilojen hoidossa 1 tabletti enintään 3 kertaa päivässä. Päivittäinen annos on korkeintaan 4 tablettia, ja lääke voi haitata autolla ajoa tai heikentää tarkkaavaisuutta.

Sedonium on kasvirohdosvalmiste lievien jännitystilojen ja unihäiriöiden helpottamiseen. Pakkauskoko: 50 tablettia. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Apteekista. Lisätietoja itsehoitoapteekki.fi ja puh. 010 439 8250 ark. klo 8-22. Markkinoija: Orion Pharma Oy