Monipuolinen ravitsemus on tärkeää varsinkin rasitusvammojen ehkäisyssä. Yksittäisiä ravintoaineita tärkeämpää on kokonaisuus: riittävä energiansaanti ja myös runsas proteiininsaanti, varsinkin jos kalenterissa on paljon voimaharjoittelua.
Runsas liikunta lisää monien vitamiinien ja hivenaineiden tarvetta. Samalla kuitenkin myös energiatarve kasvaa: syömme enemmän ja saamme ruoasta enemmän suojaravintoaineita ikään kuin itsestään. Kuntoharjoittelu ei siis automaattisesti tarkoita, että vitamiineja pitäisi ottaa purkista lisää roppakaupalla.
Magnesium on tärkeä ravintoaine koko kehon toiminnalle, myös energia-aineenvaihdunnassa. Se parantaa lihasten ja hermojen toimintaa sekä suoraan että välillisesti, ja tablettien lisäksi suoraan iholle käytettävät valmisteet ovat kramppien hoidossa ja estossa tehokkaita.
D-vitamiinin riittävä saanti on kaikille tärkeää, ja tutkimusten mukaan huippu-urheilijoillakin on Suomessa usein vitamiinipuutos. Vaikutustavastaan johtuen D-vitamiini vaikuttaa elimistön jokaisessa solussa, ja etenkin vastustuskyvyn kannalta urheilijoiden tulisi huolehtia sen riittävästä saannista vuoden ympäri.
Myös monilla B-vitamiineilla on tärkeä rooli lihasten toiminnassa. B-vitamiineja saa esimerkiksi täysjyväviljasta, maidosta, lihasta ja kananmunista. Jos lisävitamiinien tarve mietityttää, yksittäisen vitamiinin sijaan kannattaa suosia monivitamiinivalmisteita. Vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat toistensa imeytymiseen, ja monivitamiinivalmisteessa kaikkea tarpeellista on oikeassa suhteessa ilman liikasaannin riskiä.
Hyvät elintavat muutenkin ovat paikallaan. Riittävä uni auttaa palautumisessa, mikä vähentää rasitusvammojen riskiä ja se tukee myös elimistön vastustuskykyä. Se myös pitää virkeänä ja tarkkaavaisuuden hyvänä, mikä estää vauhtilajeissa onnettomuuksia.