Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että EU:n ulkopuolelta tilatut ravintolisät saattavat sisältää jopa muuntohuumeita, raskasmetalleja tai rotanmyrkkyä. Jos ostaa esimerkiksi ravintolisiä tai kosmetiikkaa verkosta EU:n ulkopuolelta, tekee sen omalla vastuulla, muistuttaa Tukes.

Tukes neuvoo myös, että ulkomailta tilattuihin laihdutuskapseleihin, hampaiden valkaisutuotteisiin tai esimerkiksi unensaantia helpottaviin tuotteisiin liittyy usein tilausansoja. Tuotetta saatetaan tarjota ilmaiseksi tai erittäin halpana kokeilueränä, joka johtaa vaivihkaa pidempään ja kalliimpaan tilaukseen. Netistä tilatuista laihdutusvalmisteista on löydetty jopa muuntohuumeita ja supertehokkaiksi mainostetut tuotteet saattavat sisältää myös lääkeaineita.

Ulkomailta tilattuihin hampaiden valkaisuaineisiin ja ihon kuorintatuotteisiin liittyy erityisen paljon riskejä. Hampaiden vaalennustuotteet saattavat sisältää vetyperoksidia yli turvallisen pitoisuuden ja ulkomailta tilatuissa kuorintavoiteissa on saatettu käyttää liian paljon happoa, joka aiheuttaa käyttäjälle ihovaurioita.

Kuumemittareissa ja verenpainemittareissa saattaa olla virheitä mittausarvoissa, niiden osat irtoavat helposti ja valmistuksessa on saatettu käyttää myrkyllisiä aineita. Siksi on syytä aina tarkistaa, että tuote on CE-merkitty lääkinnällisenä laitteena.

Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kielletty ja eläinlääkkeitä ei saa tilata ulkomailta lainkaan. Vaikka Euroopan unionin alueella toimii laillisia verkkoapteekkeja, suuri osa internetissä toimivista lääkkeiden kauppapaikoista on laittomia. Lisäksi on riski, että laadukkaan lääkkeen sijasta saakin lääkeväärennöksen. Huonolla tuurilla pienestä säästöstä voi tulla peruuttamaton vahinko.

Paras tapa välttää lääkeväärennöksiä on hankkia lääkkeet laillisesta apteekista, Tukes muistuttaa.

Lisätietoja omallavastuulla.fi.
Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivi-
rasto Tukes